ZONNE-

COLLECTOREN

ZONNECOLLECTOREN

Water wordt in de zon verwarmd. Water in een tuinslang die in de zon licht wordt door deze zon verwarmd. Zo werkt een zonnecollector ook. Ook in de winter als de zon maar een paar uur schijnt kan een zonnecollector genoeg water verwarmen voor het water wat je die dag gebruikt.

Een zonnecollector bestaat uit twee grote onderdelen, een collector en een voorraadvat. De collector is gemaakt van een donker gekleurde plaat (zodat de warmte in de collector blijft) met buizen die er zigzaggend overheen lopen en is afgedekt met een glasplaat van speciaal gehard glas. De temperatuur van de vloeistof die door de buizen stroomt, kan oplopen tot ongeveer 90 graden maar in extreme gevallen nog veel verder.
De collector die in het dak is geplaatst voert de warme vloeistof naar het voorraadvat. In het voorraadvat loopt deze vloeistof door een warmtewisselaar die de warmte overdraagt op het water in het voorraadvat. Wanneer je de kraan open draait stroomt er koud water het voorraadvat in en komt er warm water uit. De temperatuur van dit warme water kan nog te laag zijn, als dit zo is wordt het naverwarmt door de cv-ketel, geiser of warmtepomp.